Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Blog & inspirace

O zdravém a chutném jídle.

Blog zdravého stravování je skvělým zdrojem informací o tom, jak se stravovat zdravě a vyváženě, aby se podpořilo zdraví a vitalita. Najdete zde recepty, tipy na přípravu chutného a zdravého jídla, proměny našich klientů a cvičící tipy od Andy.

Find out more

 

Vánoce z pohledu výživy a bezpočtu laskomin, které nabízejí, jsou pro lidi úporně se snažící hlídat si linii, rizikovým obdobím. Katka Šimková poradí, jakým nástrahám se vyhnout, abyste si Vánoce užili, ale zároveň se nebáli na přes rok vlézt na váhu.

Všichni se snažíme zpracovat situaci ohledně covidu-19. Respirační onemocnění se dotýká v různé míře takřka každého z nás, ať už jednotlivců, nebo firem. Je to dlouhé, psychicky vyčerpávající, stav se mění z týdne na týden a rozsah následků epidemie budeme vědět až s velkým odstupem.

Asi nikdo z nás nechce mít v pase tukový prstenec. Každý špíček tuku značí omezení pohybu, zadýchávání se při každém popoběhnutí a hromady oblečení, které nejdou dopnout v pase.

 

Husí stehno

 

Suroviny

  •  350 g husího stehna
  • 1,5 g soli 
  • 10 g másla
  • pepř, kmín
  • jablko k pečení

Postup

Nejvhodnější je příprava pomocí metody sous-vide (do varného sáčku dáme syrové stehno a ostatní ingredience, vyvákuujeme) a ve vodě necháme připravovat při konstantní teplotě (na 90 °C po dobu 3 hodin). Touto teplotou dosáhneme toho, že maso bude krásně od kosti odpadat a zůstane šťavnaté.

Stehno po stanovené době vyndáme ze sáčku (můžeme přidat polovinu jablka) a pečeme 180 °C 8 až 12 minut, aby mělo krásně křupavou kůrku. Šťávu z masa slijeme a podle potřeby použijeme buď redukovanou na zakápnutí dušeného zelí, nebo v ředěné formě třeba ke knedlíku. Pokud budeme redukovat, musíme počítat s tím, že nám vystoupí sůl (stehno v tomto případě solíme méně).

 

Zelný salát s nashi

Suroviny

  • půl malé hlávky bílého zelí
  • 1 kus hrušky nashi
  • ¼ malé červené cibule

Suroviny na dresink

  • 100 ml podmáslí
  • 15 g majolky
  • 15 g zakysané smetany
  • jablečný ocet podle chuti
  • 5 g nasekané pažitky
  • 3 g celého máku
  • sůl/pepř dle chuti

Postup

Nastrouháme nahrubo zelí, nashi nakrájíme na julienne, červenou cibuli na tenké plátky. 

Husí stehno se zelným salátkem

Grilované zelí s hořčičným dresinkem

Suroviny 

  • menší hlávka bílého zelí
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Suroviny na dresink

  • 30 g anglické slaniny
  • ½ malé nasekané šalotky
  • 10 g červeného vinného octa 
  • 10 g dijonské hořčice
  • 10 g medu
  • 10 g krutonů

Postup

Zelí rozkrojíme na čtvrtky, pokapeme olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Grilujeme při střední teplotě 15 až 18 minut. Podáváme přelité dresingem s opečenou slaninou a krutony.

Dresink

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme ve vlastním tuku. Výpek ze slaniny použijeme do dresinku. Smícháme šalotku, vinný ocet, hořčici a med. Postupně zašleháme olivový olej a výpek ze slaniny. Dochutíme solí a pepřem. Krutony si připravíme z pečiva nakrájeného na kostičky, které usušíme v troubě. 

Husí stehno a grilované zelí s hořčičným dresinkem

Marinovaná jablka, sušené kysané zelí s medem

Suroviny (1 porce)

  • 100 g sušených švestek
  • 20 g hořké čokolády
  • 10 g čekankového sirupu
  • mletá skořice
  • mák na obalení
  • pokud není určeno dětem, lze přidat rum, který dodá vůni (4 g)
  • tvaroh

  • zakysaná smetana
  • vypeckované čerstvé, nebo mražené višně
  • mango
  • amolin (Rozpustná vláknina, která zahušťuje a tuží za studena. Lze použít i tapiokový škrob, nebo želatinu)

  • mandle
  • máta

Postup

Kysané zelí vymačkáme, smícháme s medem, dáme do sušičky na ovoce a sušíme přes noc. Sušeným zelím budeme následně zdobit marinovaná jablka.

Svaříme pomerančový džus na čtvrtinu, dochutíme kapkou vinného octa. Dál už nevaříme. Přidáme nakrájená jablka, marinujeme hodinu až dvě. Jablka vyndáme. Šťávu zredukujeme, přidáme cukr, trochu masového vývaru, sůl, pepř. Povařením vznikne omáčka k masu.

Husí stehno s marinovanými jablíčky a sušené zelí s medem

Dušené červené zelí s ostružinovou marmeládou

Suroviny na zelí

  • husí sádlo
  • 30 g cibule
  • 10 g cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 250 g červeného zelí
  • bobkový list
  • 50 g jablek
  • ostružinová marmeláda podle chuti

Suroviny na marmeládu

  • husí sádlo
  • 30 g cibule
  • 10 g cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 250 g červeného zelí
  • bobkový list
  • 50 g jablek
  • ostružinová marmeláda podle chuti

Postup přípravy zelí

Do robotu dáme žloutky, med, kokos, bílý jogurt a chia semínka a důkladně promícháme. Do směsi opatrně vmícháme sníh z bílků. Těstem naplníme muffinové formy a pečeme při 170 °C přibližně 20 minut.

Postup přípravy marmelády

Ostružiny dáme do pánve, přidáme trochu vody a špetku cukru. Za stálého míchání necháme odpařit veškerou tekutinu, odstavíme.

Husí stehno a dušené červené zelí s ostružinovou marmeládou

Toust s kysaným zelím a husím masem

Suroviny 

  • celozrnný toustový chléb
  • kysané zelí
  • natrhané pečené husí maso
  • švýcarský tvrdý sýr Gruyére

Postup

Zelí rozkrojíme na čtvrtky, pokapeme olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Grilujeme při střední teplotě 15 až 18 minut. Podáváme přelité dresingem s opečenou slaninou a krutony.

Dresink

Na toust položíme natrhané husí maso, vymačkané kysané zelí, nakrájený sýr, přiklopíme druhým toustem, zapečeme v sendvičovači.

Toust s kysaným zelím a husím masem

Před nějakou dobou jsme vám představili první z dodavatelů Zdravého stravování. Hledání nových dodavatelů a netradičních přístupů je pro nás nekončící příběh.

Zdravé stravování podstoupilo v rámci bakalářské práce Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pod dohledem doc. Ing. Jana Pánka, CSc. dietologické hodnocení nového krabičkového programu Vegan. Analýza se soustředila na přesnost výživových hodnot krabiček.

Pro milovníky snídaňových kaší jsme připravili snídaňovou inspiraci. Tak krásné vstávání a dobrou chuť!

Přijde vám snídaně zbytečná? Myslíte si, že vám ráno postačí jen káva? Auto také přece nenastartuje bez benzínu! Nechcete-li mít problémy s hmotností a nesoustředěností, tak začněte snídat.

Don't miss the most important news about Zdravé stravování

Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio