Jak si správně vybrat mezi programy?
Záleží na typu tréninku. Pomůžeme základním rozdělení s uvedením některých druhů cvičení.
|
|
|
- Má podíl sacharidů 40-60 % a doporučujeme ho pro aerobní trénink.
- Aerobní cvičení je aktivita, kdy práce svalů a procesy v nich probíhají za přísunu kyslíku; provádí se ve střední intenzitě po delší čas, během zátěže je kyslík využíván k přeměně tuků.
|
|
- Navržený speciálně pro ty, kteří upřednostňují silový trénink (zaměřený na růst svalové hmoty a dosažení maximální síly). Základním rysem je vysoká intenzita v krátkém čase tak, aby se využila omezená zásoba glykogenu ve svalech.
- Podíl základních hodnot je 30-35 % bílkovin, 30 % tuků a 40 % sacharidů.
- Použité suroviny zajistí potřebnou energii a dostatek bílkovin na následnou regeneraci a nárůst svalové hmoty.
|
Vhodné pro: běh, cyklistiku,plavání, skupinové cvičení (Jumping, Spinning, Aerobic, Piloxing, Deep Work), aj. |
|
Vhodné pro: kulturistiku, bodybuilding, vzpírání, silový trojbo a některá skupinová cvičení (TRX, PUMP FX) |
Objednat
Jídelníček
- Při přípravě jídel používáme šetrné technologické postupy, aby si jídlo zachovalo nutriční hodnoty.
- Nenahlížejte na stravu jen jako na zdroj energie, ale také jako na zdroj vitamínů ,minerálů a látek potřebných pro regenaraci našich těl.
- Velkou pozornost věnujeme pestrosti jídelníčku. Dbáme na to, aby se jídla neomrzela a proto se snažíme stále přidávat nové recepty; koukněte na náš jídelníček a přesvědčte se.
Připravujeme i fitness deserty, které překvapí! A to bez přidání rafinovaného cukru. Pro přípravu využíváme nízkotučné mléčné výrobky, ovoce, ořechy, špaldové nebo ovesné vločky.
A co suroviny
Vše v nejvyšší kvalitě a souladu s nejnovějších poznatky ve fitness a zdravém stravování.
Kvalitní bílkoviny musí být nedílnou součástí jídelníčku každý den. Jejich úkolem je podílet se na mnoha funkcích, jako je například stavba a regenerace svalové tkáně. Naše tělo si je nedokáže samo vyrobit a tak je přijímáme ve stravě. Při nedostatku začínáme odbourávat vlastní zásoby ze svalů a vnitřních orgánů. To vede ke zpomalení až zastavení růstu a oslabení imunity.
Nezapomínejte tedy na dostatečný denní přísun bílkovin. Ten závisí na věku, pohlaví, pohybové aktivitě a zdravotním stavu. My používáme jako kvalitní zdroj libové maso, nízkotučné mléčné výrobky, luštěniny a vejce.
Sacharidy jsou zdroj energie, který si tělo ukládá ve formě glykogenu v játrech a svalech. Tam se následně štěpí na glukózu a je použit jako zdroj energie pro tělesné funkce. Při cvičení si začneme glukózu vyrábět z vlastí zásoby tuků, což chceme a při hladovění z našich svalů, což už nechceme. Při nadbytku se ukládá v podobě tukových zásob. Nám jde převážně o komplexní sacharidy, které by měly denně pokrývat 40-60 % denního příjmu. Vyhýbáme se a minimalizujeme použití jednoduchých sacharidů jako je rafinovaný cukr. V programu FIT + sladíme stévií a medem.
Nedílnou součástí jídelníčku musí být i vláknina pro svoji nepostradatelnou funkci pro střeva a také tím, že na sebe váže vodu a některé látky z potravy (například cholesterol).
Zdroj sacharidů ve sportovních programech jsou celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo a výrobky z celozrnné mouky jako knackebrot, žitné tyčky a křehké plátky. Dále brambory a rýže.
Také tuky jsou nedílnou součástí stravy pro správné fungování našeho těla. Zajišťují tepelnou a mechanickou ochranu organizmu a pomáhají vstřebávání některých vitamínů. Musí být však v přiměřeném množství a poměru. Původem jsou živočišné a nebo rostlinné. Dále je rozdělujeme na nasycené, nenasycené a trans mastné kyseliny. Pozitivní vliv mají právě nenasycené.
V menu Zdravého stravování používáme kvalitní rostlinné tuky, semínka a ořechy. Nezapomněli jsme ani na ryby – důležitý zdroj omega-3 mastných kyselin.
Ilustrační obrázek
"Gym shoes macro" by //www.flickr.com/photos/39908901@N06/">m01229 (Flickr, CC-BY-2.0)