Rozhovor s Annou Julií Slováčkovou
Na slovíčko o jídle s Annou Julií Slováčkovou, zpěvačkou, herečkou a moderátorkou, které byl diagnostikován zhoubný nádor prsu.
Find out more
Na slovíčko o jídle s Annou Julií Slováčkovou, zpěvačkou, herečkou a moderátorkou, které byl diagnostikován zhoubný nádor prsu.
Find out more
Upřímně řečeno opravdu moc mi to pomáhá. Přes týden mi jezdí celodenní menu, takže do obchodů s potravinami vyrážím pouze na víkendový nákup. Tím, že jídelníček je navíc pod dohledem nutričního týmu, mám i dobrý pocit, že dělám něco víc pro své zdraví a kondici. Říká se přeci, že zdraví začíná na talíři. Mám pečlivě sestavenou vegetariánskou verzi krabiček, kde sem tam dostávám ryby, o které jsem si poprosila. Vyvážené jídlo má tak dostatek bílkovin a kvalitních sacharidů pro nezbytnou energii pro boj s nemocí.
Jídlo mi stačí bohatě, naopak mám spíš problém ho všechno sníst. Nastavení menších porcí, které jím častěji, mi ale víc vyhovují a i odpovídají doporučením lékařů. Při prvním sezení s Kateřinou Šimkovou a ochutnávkou jídel, jsem pochopila, že jim na složení, ale i chuti krabiček opravdu záleží. Kateřina mi dokonce prozradila, že celkem už mají v databázi 20 000 receptů. Jo a můj veganský program má na starosti kuchař Ind. Počáteční obavy, kdy ne všem onkologickým pacientům sedí jídla výraznější chuti, se ukázaly jako neopodstatněné.
Bylo mi doporučeno jíst to, na co mám chuť bez ohledu na to, co to bude, hlavně aby člověk do sebe jídlo dostal. Pokud by začal při léčbě rapidně hubnout, mohlo by to začít dělat neplechu.
Nicméně se snažím dostat se svojí figurou zpátky do latě a tak byly pro mě krabičky jasná volba v tom, aby mi někdo hlídal, jestli jím vyváženě a zároveň do sebe dostávala potřebné živiny.
Měla jsem více chutě na sladké a celkově se hodně rozjedla. Také jsem za dobu té intenzivní léčby nabrala spoustu kil nahoru. Věřím ale, že to rychle půjde zase dolů. Po celou dobu chemoterapií se mi ale zhnusila pizza, nemohla jsem jí cítit na metry daleko. Při chemoterapiích platí – nejezte v den chemoterapie vaše oblíbené jídlo. A to jsem bohužel jeden den zapomněla. Teď už se mi na ní ale zase vrací chuť.
Nemám obecně ráda vnitřnosti, šlachy, kližky… K tomu jsem si bohužel jako dítě nevytvořila dobrý vztah. Obecně miluji čerstvé ovoce a zeleninu, domácí upečené koláče na chalupě a italskou kuchyni.
Vařím extrémně ráda. Jeden z mých velkých snů je si otevřít vlastní bistro/kavárnu. Vaření mě baví, uklidňuje. Vnímám to jako umění, stejně jako třeba zpěv. Na jídlo obecně si velice potrpím. Ráda zkouším nové chutě, navštěvuji nové restaurace a o jídle se učím.
Myslím, že dělám opravdu dobré špagety s krevetami, nebo mušlemi na bílém víně. To mám recept od maminky. A pak samozřejmě nějaký skvostný dezert, hodně mě baví cukrařina a zdobení dezertů.
Spoustu lidí si vychvaluje moje různorodé saláty – což nechápu proč, mám pocit, že je to hodně založené na „CDD“ (co dům dal), ale když jim chutná, tak proč něco měnit J.
Děkujeme za rozhovor Anně Julii Slováčkové a přejeme mnoho sil v boji s nemocí a úspěšnou léčbu!
Zajímá vás více? S nutriční specialistkou Mgr. Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování jsme připravili článek na téma specifické potřeby organismu na živiny při onkologickém onemocnění.
Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.
Your data is safe. Read more about our privacy policy.
+420 517 070 333Mo-Th: 8:00-17:00
Fr: 8:00-16:00
Su: 12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)
Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio