Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Recepty pro celou rodinu na chuť i podpoření imunity

 

Find out more

 

Variace na smoothie: Ananasové s avokádem (zelené)

Suroviny

  • 60 g jablek
  • 50 g šťávy z ananasu
  • 40 g šťávy z pomeranče
  • 30 g čerstvého špenátu
  • 30 g avokáda
  • 3 g čerstvé máty

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Variace na smoothie: Smoothie ala Bloody Mary (pro tatínky a bez alkoholu - červené)

Suroviny

  • 70 g sterilovaných rajčat
  • 50 g jablek
  • 50 g vody
  • 30 g mrkve
  • 30 g rajčatové šťávy
  • 15 g řapíkatého celeru
  • 10 g citronové šťávy
  • Pepř, sůl

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Variace na smoothie: Melounové s ostružinami a dračím ovocem (růžové)

Suroviny

  • 120 g melounu cantaloupe
  • 45 g jablek
  • 40 g ostružin
  • 30 g dračího ovoce
  • 30 g šťávy z pomeranče

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Variace na smoothie: Mangové smoothie (žluté)

Suroviny

  • 65 g šťávy z pomeranče
  • 60 g jablečné šťávy
  • 50 g banánu
  • 50 g manga
  • 25 g mučenky

Postup

Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.

 

Trhanec s ořechy a rozinkami s brusinkovou chia marmeládou

Suroviny (10 porcí)

  • 388 g vajec                   
  • 776 ml mléka
  • 485 g hladké (špaldové) mouky
  • 78 g vanilkového cukru
  • 97 g rozinek
  • 25 g kypřicího prášku z vinného kamene
  • 1 g soli
  • 97 g másla
  • 5 g cukru moučky
  • 1 g sušené citronové kůry
  • 48 g vlašských ořechů

Suroviny na brusinkovou chia marmeládu

  • 0,5 kg brusinek (mražené)
  • Chia semínka
  • 250 g třtinového cukru (pozn. čím sladší ovoce, tím méně je potřeba cukru)

Postup

Trhance

Vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, citronovou kůru, špetku soli, mouku s kypřicím práškem vyšleháme v těsto, jehož konzistence by měla být hustší než těsto na palačinky. Na pánvičce si rozpustíme kousek másla a vlijeme část těsta. Výška trhance by měla být cca 2 cm.

Po 1-2 minutách posypeme rozinkami a až začne trhanec lehce hnědnout, s pomocí obracečky ho obrátíme. Před servírováním na talíř pomocí dvou vidliček placku roztrháme na menší kousky, posypeme pokrájenými vlašskými ořechy, ozdobíme brusinkovou chia marmeládou a jemně zaprášíme moučkovým cukrem.

Brusinková chia marmeláda

Mražené brusinky necháme povolit. Následně 1/3 brusinek rozmixujeme na tekutou složku. Dáme do hrnce, povaříme na konzistenci marmelády a na poslední 2 minuty přidáme chia semínka a zbytek celých brusinek. Dosladíme dle chuti třtinovým cukrem. Trhanec s ní ozdobíme.

Trhanec s ořechy a rozinkami s brusinkovou chia marmeládou

Růžové hambáče nejen pro holky

Suroviny na těsto pro bulku

  • 10 g droždí
  • 2 bulvy řepy
  • 300 g hladké mouky (celozrnné)
  • 30 g olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • rostlinné mléko
  • mák/sezam na posypání bulek

Suroviny na burger

  • mleté hovězí maso (minutkové maso)
  • sušené koření: rozmarýn, česnek, pepř, hořčičné semínko, cibule
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej

Suroviny na oblohu

  • listový salát
  • rajče
  • červená cibule
  • nakládaná okurka

Postup

Těsto

 2 bulvy řepy rozkrojíme na menší kousky a krátce povaříme. Řepu oloupeme a najemno nastrouháme. Odšťavníme strojově, nebo ručně, a získanou šťávu doplníme teplou vodou na 170 ml (ne více). Vylijeme do misky a do vody rozdrobíme droždí. Promícháme a potom zapracujeme všechny ostatní ingredience a 20 g nastrouhané řepy. Následně vypracujeme hladké pružné těsto (dle potřeby přidávejme mouku). Cílem je, aby těsto mělo velmi mírnou lepivost.

Těsto vložíme do lehce olivovým olejem vymazané misky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů a vypracujeme bochánky, které vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Potřeme rostlinným mlékem s kapkou oleje a posypeme mákem, nebo sezamem. Necháme ještě nejméně 30 minut kynout a dáme péct do předehřáté trouby na 230 °C po dobu asi 12 minut (po 10 minutách raději zkontrolujme, zda bulky nejsou hotové).

Po vyndání z trouby nechme bulky ještě pár minut na plechu, nakonec necháme zchladnout na pečicí mřížce (bulky se tak nezapaří). 

Maso

V míse smícháme maso s kořením a vytvarujeme masové burgery (lze použít velkou kulatou formičku na linecké, nebo pokud máte přímo tvořítko na burgery). Rozpálíme pánev a burger osmažíme nejprve z jedné, a poté z druhé strany, dokud se pořádně nezatáhne. Pak ho necháme v troubě při 80 °C dojít. Maso si tak zachová svoji šťavnatost.

Kompletace burgeru

Upečené bulky podélně rozřízneme a na sucho orestujeme (zabrání se tak rozmáčení vnitřku housky). Na spodní díl položíme list salátu, maso, vrstvu dipu/hořčice, kolečka cibule, plátek rajčete, příp. plátky nakládané okurky a další list salátu a burger přiklopíme vrchní polovinou bulky. Pozn. pokud chceme připravit variantu tzn. cheeseburegeru, tak plátek sýra umístěme na opékané maso a pánev přikryjme poklicí. Sýr na mase krásně povolí.

Růžové hambáče nejen pro holky

Zeleninové nesmažené hranolky s parmezánovým dipem a kari hořčicí s medem

Suroviny na hranolky

  • mrkev
  • celer
  • batáty
  • olivový olej

Suroviny na dip

  • 20 g smetanového čerstvého sýra
  • 20 g mléka
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • citronová šťáva
  • 20 g olivového oleje

Suroviny na hořčici

  • 20 g plnotučné hořčice
  • 10 g hrubozrnné hořčice
  • 10 g medu
  • 3 g kari pasty

Postup

Hranolky

Očištěnou zeleninu nakrájíme na hranolky. Do hrnce dáme olivový olej a zeleninu orestujeme do okamžiku, až začne být zelenina „pružnější“. Hranolky v této chvíli přendáme na plech a vložíme do trouby, která je rozehřátá na 180 °C a dopečeme. Hranolky tak budou křupavé, ale ne zbytečně mastné. Po vyndání z trouby trochu osolíme.

Dip

Sýr, mléko, parmazán, sůl, pepř a příp. česnek rozmixujeme. Následně vmícháme olivový olej a dochutíme citronovou šťávou.

Příprava hořčice

Všechny suroviny promícháme do hladké konzistence.

Don't miss the most important news about Zdravé stravování

Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio