Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Recepty: 4 skvělé rybí recepty

 

Find out more

 

Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře (thajský recept)

Suroviny (na chutney)

  • 5 ml olivového oleje
  • 0,5 g koření Panch phoron (fenykl, římský kmín, pískavice, černé hořčičné semínko, černucha - koření 1:1:1:1:1)
  • 0,1 g chilli vloček
  • 0,2 g římského kmínu
  • 1 g zázvoru
  • 100 g rajčat
  • 10 g sušených datlí
  • 1 ml vinného octa
  • sůl, cukr

Suroviny (ryba v páře)

  • 3 g čerstvého koriandru
  • 0,5 g Chilli Bird´s Eye
  • 5 g čerstvého česneku
  • 10 ml rybí omáčky
  • 10 ml limetkové šťávy
  • 4 g cukru
  • 100 ml vody
  • treska/candát/halibut
  • 1 ks citronové trávy
  • 5 ml olivového oleje
  • 1 g soli

Postup (rajčatovo-datlové chutney)

Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Poté přidáme panch phoron koření - směs fenyklu, římského kmínu, pískavice, černého hořčičného semínka a černuchy. Poté vmícháme chilli vločky a smažíme několik vteřin dokud koření nebude praskat. Také přidáme utřený zázvor a chvíli ho smažíme (do ztracení zemité vůně). Následně přidáme nakrájená rajčata, která promícháme se zbytkem římského kmínu. Osolíme podle chuti a necháme rajčata vařit do změknutí asi 10 minut. Nakonec přidáme nasekané datle (dle chuti je možné přidat i cukr) a vinný ocet.

Postup přípravy ryby v páře

Česnek, chilli a koriandr si nasekáme najemno. V misce si všechny suroviny dobře promícháme. Rybu očistíme a marinujeme ji solí a limetkovou šťávou. Citronovou trávu nakrájíme na poloviny a aranžujeme na napařovací vložku, na kterou poté rybu položíme. Rybu přelijeme omáčkou smíchanou z vody, rybí omáčky, limetkové šťávy a kořenící směsi. Rybu napařujeme 5-6 minut.

Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře (thajský recept)

Rybí polévka

Suroviny

  • 220 g tresky
  • 10 g ananasu
  • 50 g rajčat
  • 6 ks čerstvé bazalky
  • 10 g česneku
  • 65 g šalotky
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 14 g galangalu
  • 6 g Chilli Bird´s Eye
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks listů kafírové limetky
  • 1 ks citronové trávy
  • 2 g mleté kurkumy
  • 1 l vody
  • 42 g limetkové šťávy
  • sůl, pepř a cukr dle chuti

Postup

Šalotku si nakrájíme najemno, česnek si utřeme a zázvor nastrouháme. Na olivovém oleji suroviny spolu restujeme do změknutí a necháme suroviny rozvonět. Poté přidáváme další přísady - ananas nakrájený na kostky, rajče nakrájené na menší kousky, nasekanou bazalku, nastrouhaný galangal, chilli najemno nasekané, bobkový list, list kafírové limetky, citronovou trávu a kurkumu.

Směs zalijeme vodou, přidáme na kousky pokrájenou rybu, sůl, pepř a cukr. Necháme chvíli vařit, dokud ryba není hotová. Po uvaření do polévky přidáme limetkovou šťávu.

Rybí polévka

Pečený kapr se žampiony a lískovými ořechy

Suroviny pro 1 porci

  • 150 g kapra (syrový stav)
  • 100 g žampionů
  • 20 g šalotky
  • 15 g lískových ořechů
  • 5 ml olivového oleje
  • 5 ml ořechového oleje
  • 100 ml masového vývaru
  • sůl, pepř

Postup

Houby si očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Ořechy si nasekáme na poloviny. Šalotku nakrájíme najemno. Na pánvi zahřejeme ořechový olej a přidáme šalotku, kterou restujeme zhruba 3 minuty. Poté přidáme houby a ořechy. Směs restujeme 6-8 minut a neustále promícháváme. Houby ochutíme solí a pepřem. Poté směs přendáme do zapékací mísy, podlijeme masovým vývarem a přemístíme do vyhřáté trouby na 180 °C.

Kapra si očistíme a nafiletujeme. Poté osolíme a opepříme. Kapra vložíme na pánev s trochou olivového oleje a opékáme z každé strany cca 2-3 minuty. Následně kapra položíme do trouby na houby a pečeme do měkka, zhruba 10-15 minut.

Pečený kapr se žampiony a lískovými ořechy

Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy

Suroviny (losos)

  • 150 g lososa s kůží (syrový stav)
  • 10 ml olivového oleje
  • 10 g másla
  • 5 g čerstvého česneku
  • 10 ml citronové šťávy
  • citronová kůra
  • tymián, hladkolistá petržel
  • sůl, pepř

Suroviny (batáty)

  • 150 g batát
  • 5 ml olivového oleje
  • sůl, pepř, kmín

Suroviny (zelí z červené řepy)

  • 100 g červené řepy
  • 20 g cibule
  • 5 ml řepkového oleje
  • 2 ml octa
  • 2 g cukru
  • sůl, pepř
  • zeleninový vývar dle potřeby

Postup přípravy lososa

Nejdříve si připravíme směs na lososa. Olivový olej vlijeme na pánev a spolu s celým česnekem prohřejeme. Dobře promícháme. Olej přelijeme do misky, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželku a tymián. Směs dobře promícháme. Lososa si očistíme a připravenou směsí jej potřeme. Poté lososa osolíme a opepříme. Na pánev dáme kousek másla a lososa z každé strany opečeme.

Postup přípravy batátů

Batáty zbavíme slupky a krájíme na plátky. Batáty zakápneme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Směs dobře promícháme a přesuneme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 180 °C zhruba 30-45 minut.

Postup přípravy zelí z červené řepy

Řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno a zarestujeme do zlatova na řepkovém oleji. Poté přidáme řepu a restujeme. Směs podlijeme vývarem a dusíme ji doměkka. Poté řepu zakápneme octem, dosladíme trochou cukru, osolíme a opepříme.      

Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy

Don't miss the most important news about Zdravé stravování

Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio