Etiketa, cesta pro nalezení (ne)žádoucích potravin
Prostudováním etiket výrobků se můžete vyvarovat konzumace nutričně nepřínosných potravin a látek, které potravou přijmout opravdu nechceme, ať už se jedná o aditiva, barviva, nadbytek cukru a soli, ale také naopak.
Pakliže se snažíme vyhledávat konkrétní žádoucí složky, jako jsou vláknina, bílkoviny, komplexní sacharidy či podíl ovoce. To vše, a ještě víc se můžeme dozvědět právě z „rodného listu“ potravin, ke kterému se dá obal přirovnat. Pozor, nespoléhejte se na grafické zpracování a ikonografiku na přední straně obalu, která může používat „zavádějící“ informace.
To, jestli je skutečně výrobek bohatý na proteiny, zjistíte v detailním nutričním složení. Mnohdy může mít výrobek bez vyzdvihnutí vysokého obsahu proteinů více než ten, který to hlásá na přední straně obalu. Ačkoliv výrobci využívají tvrzení pro snadnější orientaci spotřebitele, je potřeba si to ověřit v popisu složení. Ne všichni výrobci jsou poctiví.
Potravina vhodná právě pro mě
Při výběru potravin se tedy v první řadě soustřeďte na to, co od výrobku vy sami očekáváte. Hubnete? Pak vás v prvé řadě bude zajímat energetická hodnota, která se zpravidla uvádí na 100 g výrobku a obsah živin, tedy množství bílkovin, sacharidů a tuků.
Jste celiak, nebo máte alergii na nějakou složku potravin? Vás bude prioritně zajímat logo přeškrtnutého klasu, tedy znak pro bezlepkové potraviny a zvýrazněné položky ve složení. Právě zvýrazněním textu ve složení (např. kurzívou, vytučněním) se označují alergeny.
Označení bio vás pak informuje, že produkt je výsledkem ekologického zemědělství. U potravin pro děti vás zase bude zajímat obsah soli a cukru.
Zajímá mě, z čeho je potravina vyrobená
Od toho je tu složení. Vězte, že posloupnost uvedených informací ve složení není náhodná. Suroviny jsou uvedeny v takovém pořadí, jaké je jejich množství ve výrobku.
Dáme příklad. Hledáte kvalitní oříškové máslo. Bude-li složení výrobku (1) začínat slovy cukr, palmový olej a lískové ořechy 13 %, bude vhodnější sáhnout po jiném výrobku (2), jehož složení začíná surovinami lískové ořechy 80 % a hořká čokoláda 16 %. To je z pohledu surovinového složení výrobku. Když zjistíte, že oříškové máslo (1) má navíc 57,5 g sacharidů a z toho celých 56,3 g tvoří cukry, bílkovin má 6,3 g a celková energetická hodnota na 100 g znamená příjem 2252 kJ, a konkurenční oříškové máslo (2) má jen 15,3 g sacharidů a z toho cukry tvoří 12,8 g, zastoupení bílkovin je 12 g a celková energie na 100 g dosahuje 2701 kJ, pak oříškové máslo (2) bude rozhodně vhodnější volbou. Jak z důvodu kvality použitých surovin, tak z nutričního pohledu, ačkoliv je jeho energetická hodnota trochu vyšší.
V dalším díle této problematiky se budeme věnovat tomu, jak číst v etiketách výrobků, pokud chceme hubnout.