Jak na zdravější cukroví a sváteční laskominy
Udržte pod kontrolou o Vánocích energetický příjem ze sladkostí tím, že budete mít přehled o snědeném množství a dopřejete si ozdravenou variantu cukroví.
Find out more
Udržte pod kontrolou o Vánocích energetický příjem ze sladkostí tím, že budete mít přehled o snědeném množství a dopřejete si ozdravenou variantu cukroví.
Find out more
Vánoce a cukroví k sobě neodmyslitelně patří, stejně jako vánoční stromeček a světelný řetěz. Tradiční cukroví je však postaveno na spoustě cukru, krémů, marmelád a másla, což představuje pro organismus vysoký energetický příjem spolu s vysokou hladinou jednoduchých sacharidů a tuků. Pakliže si chcete udržet energetický příjem pod kontrolou, tak sledujte množství cukroví, které jíte a zároveň se pokuste o ozdravení vánočního pečiva. O něco snížíte energetickou hodnotu cukroví a navýšíte nutriční profil sladkostí. Třeba vám tyto tipy na zdravější cukroví pomohou.
Už v základu můžete samotné pečení ozdravit, a to tím, že místo tradiční hladké obilné mouky sáhnete po mouce, která má lepší nutriční skladbu. „Může se třeba jednat o mouku špaldovou, která je zvláštním druhem pšenice. Je lepší na trávení, protože má více vlákniny a méně agresivní lepek, má o něco vyšší obsah bílkovin, a tím i širší aminokyselinové spektrum látek a má více minerálních látek a vitamínů. K pečení můžete vyzkoušet i pohankovou mouku, která je přirozeně bezlepková. Pozor, při zpracování těst může nadělat neplechu, protože těsto bude méně lepivé. Mouka z pohanky má komplexní spektrum esenciálních aminokyselin, což je u rostlinných zdrojů vzácné a může se pochlubit nižším glykemickým indexem než běžná pšeničná mouka, což znamená, že nezpůsobí prudké výkyvy hladiny krevního cukru. Obzvláště zajímavý je obsah rutinu, který preventivně působí na kondici žil,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která navrhuje dietní a racionální jídelníčky včetně zdravých variant cukroví.
Sáhnout můžete i po moukách z luštěnin či ořechů, které mají zajímavé nutriční složení a vnesou do cukroví nové chutě. Cukroví lze připravit i ze surovin, jako je zelenina či ovoce. Budete překvapeni, jak cukroví z banánu, mrkve, batátů či datlí a například v kombinaci s ovesnými vločkami či quinoou může být nejen zdravé, ale i chutné.
Klasické receptury na vánoční cukroví počítají v rozpisu s enormním množství cukru. Zkuste ho snížit o třetinu až polovinu. Uvidíte, že díky domácí sladké marmeládě to u lineckého cukroví ani nepoznáte. Vyzkoušet můžete na oslazení například i med nebo různé přírodní sirupy, jako je javorový či agávový. Nicméně, pokud chcete významně ozdravit cukroví, tak jedinou efektivní cestou je pouze snížení množství sladidla. Zvláštní postavení mezi sladidly má čekankový sirup. „Zatímco bílý cukr má glykemický index okolo 60, tak čekankový sirup se pohybuje okolo 5. Až 70 % čekankového sirupu tvoří rozpustná vláknina – inulin, která má navíc probiotické vlastnosti. Sirup má vysokou sladivost, a přitom obsahuje zhruba polovinu kalorií ve srovnání s běžným cukrem. Pocit sladkosti do cukroví můžete dostat i zařazením koření, jako je skořice, kardamom či vanilka. Některé cukroví můžete osladit přísadami, jako jsou oříškové krémy, sušené a nedoslazované a nesířené ovoce, čerstvé datle, banán nebo třeba mrkev. S těmi mám i dobrou zkušenost a používáme při přípravě našeho zdravějšího cukroví u nás ve Zdravém stravování,“ zmiňuje Kateřina Šimková.
Na cukroví, ať už klasickém nebo ozdraveném, nešetřete. Připravte raději menší množství, ale z kvalitních surovin. Pro máčení pečiva v čokoládě použijte kvalitní vysokoprocentní čokoládu, a ne čokoládové náhražky se ztuženými tuky, pro těsta použijte kvalitní máslo, ghí či ořechové máslo, které díky vysokému obsahu tuků může působit jako pojivo. Upřednostněte lyofilizované ovoce před šířeným doslazovaným sušeným běžným způsobem. „Lyofilizace, neboli sušení mrazem, má hodně výhod. Tím, že během procesu lyofilizace dochází k sublimaci, tedy obsažená voda se rovnou odpařuje a nemění se v kapalinu, si ovoce uchovává svou původní chuť, vůni, barvu, dokonce i tvar a veškeré výživové hodnoty, vlákninu, vitamíny, minerální látky i antioxidanty. I během tohoto způsobu technologické úpravy dochází k navýšení koncentrace přírodních cukrů, které výrazně mohou navýšit náš denní kalorický příjem, proto je dobré si kontrolovat použité množství lyofilizovaného ovoce,“ zmiňuje Kateřina Šimková. Lyofilizovaný prášek z malin či borůvek lze použít i například k obarvení krému či kokosové moučky. Nejen na ozdobu, ale i na zobání, když nás honí mlsná, můžete sáhnout po natural nepražených ořeších. Obsahují zdravé tuky, ale i bílkoviny a vlákninu, takže vás zasytí a pomohou s trávením. Nejezte je po kilech, příležitostně si můžete dopřát malou hrst oříšků, abyste se po Vánocích nebáli stoupnout na váhu.
Tip na závěr: objednejte si od Zdravého stravování zdravější verzi cukroví, lyofilizované ovoce nebo kuličky z ořechů a sušeného ovoce a užijte si bez výčitek vánoční svátky. Nabídka zde
Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.
Your data is safe. Read more about our privacy policy.
+420 517 070 333Mo-Th: 8:00-17:00
Fr: 8:00-16:00
Su: 12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)
Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio