Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

21.4.2023Lifestyle

Duha z ovoce a zeleniny na talíři. Proč o ni usilovat? (1. část)

Pořád dokola zdůrazňovaná informace, že je žádoucí dostat na talíř pestrost potravin, se zdá být už ohraná. Nicméně má své opodstatnění. Různě barevné ovoce a zelenina oplývají jinou skladbou vitaminů, minerálních látek a zejména fytochemikálií.

Find out more

 
Recepty pro dobrou náladu i zahřátí

Pořád dokola zdůrazňovaná informace, že je žádoucí dostat na talíř pestrost potravin, se zdá být už ohraná. Nicméně má své opodstatnění, a to i v případě ovoce a zeleniny, a hned vysvětlíme proč.

„Různobarevné ovoce a zelenina oplývají jinou skladbou vitaminů, minerálních látek a zejména fytochemikálií. To jsou biologicky aktivní látky protektivních vlastností. Dosavadní fytochemický výzkum ukazuje významný vliv na prevenci řady onemocnění, což vede k jednoznačnému doporučení dostatečné konzumace ovoce a zeleniny. V každém jejím kusu se mohou vyskytovat desítky až stovky těchto přínosných fytochemikálií, a to v různých poměrech. Navíc fytochemikálie ovlivňují charakteristickou vůni, chuť i barvu ovoce či zeleniny,“ říká nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková.

Jednostranně orientované konzumaci plodů se však vyhněte. Například nadměrný a velmi častý přísun rajčat ve stravě může vést díky sloučenině solanin k nahromaďování vápníku a bolestivým otokům kloubů či strumigeny obsažené v brukvovité zelenině mohou narušit normální funkci štítné žlázy. Pojďme si ukázat konkrétní případy zástupců jednotlivých barevných skupin plodů i čím nám mohou konkrétní skupiny prospět.

Červené spektrum

Za červenou barvou stojí zejména karotenoid lykopen a pigmentové molekuly antokyanů, které se řadí mezi tzv. flavonoidy a mají výrazné antioxidační vlastnosti.

Konkrétní zajímavosti:

rajčata – k nejlepšímu vstřebání lykopenu z rajčat dojde po jejich tepelné úpravě.

červené třešně – Jsou bohaté na kvercetin, což je antioxidant účinný při posilování imunity a snižování rozvoje respiračních infekcí.

višně – některé odrůdy višní obsahují přírodní melatonin, který má pozitivní účinky na naše pocity spánku a bdění. Na rozdíl od syntetického melatoninu nesnižuje jeho přirozenou produkci v našem těle.

jahody – jsou bohaté na antioxidanty a semínka na jahodách obsahují zinek, který zvyšuje hladinu testosteronu.

červený rybíz – zásobuje tělo potřebným vitaminem C. Vitamin E, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, železo a další prvky doplňují zdravý koktejl živin. Obsažený rutin napomůže pevnosti cév a kardiovaskulárnímu zdraví.

Oranžovo-žluté spektrum

Jestliže lykopen, který stojí za červenou barvou plodů, nebude mít pro svůj vznik optimální teplotní podmínky, tak příroda zařídila, že dojde k vytvoření jiných karotenoidů. A ovoce a zelenina rázem získají žluto-oranžové vybarvení.

„Typickým vitaminem, který se přetváří z karotenoidů, je vitamin A. Do žluto-oranžova zbarvené ovoce obsahuje foláty, které jsou nezbytné v těhotenství pro vývoj plodu. Plody s karotenoidy hrají roli například pro zdravý zrak, vývoj placenty či spermií, ale i pro metabolismus kostí a růst buněk,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Konkrétní zajímavosti:

mrkev – podobně jako u rajčat je nejvhodnější pro vstřebání karotenoidů tepelná úprava zejména s přídavkem tuku.

dýně – je velmi bohatá na xatofylové barvivo lutein, který má pozitivní vliv na zrak a konkrétně chrání a regeneruje oči. Dýně blahodárně působí i na trávicí a vylučovací soustavu, protože ji z 90 % tvoří voda s množstvím vlákniny. Obsažené enzymy zejména v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Výjimečný je i poměr vitaminů a minerálních látek, zejména sodíku a draslíku, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému. Opražená semínka dýně můžete chroupat u televize jako pochutinu, která je bohatá na provitamin A, vitamin E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou.

meruňky – v době optimálního stupně zralosti jsou dobrým zdrojem vitaminu C a provitaminu A. Konzumací 3 větších meruněk pokryjeme polovinu doporučené denní dávky provitaminu A, a 4 větší meruňky nám zajistí polovinu doporučené denní dávky vitaminu C.

kaki – má významné množství manganu a provitaminu A či je dobrým zdrojem folátu, riboflavinu či thiaminu. Nezapomeňme, že vitamin A je rozpustný v tucích, proto zkombinujme například kaki s tučnějším jogurtem či tvarohem.

batáty – sladké brambory jsou nejen bohaté na beta-karoten, ale jsou i zdrojem komplexních sacharidů, které dodají energii.

Pokračování příště 

Image by Freepik

Don't miss the most important news about Zdravé stravování

Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio