Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

Special programs

How to choose a program?

Something extra

3.11.2023Lifestyle

Citlivé palce u nohou jsou prvním příznakem dny a je nejvyšší čas upravit stravování

Jedním z velmi bolestivých zánětlivých onemocnění je dna, která postihuje klouby. Pouze z 10 % je na vině dědičnost, jinak jde o důsledek špatné životosprávy.

Find out more

 

Jedním z velmi bolestivých zánětlivých onemocnění je dna, která postihuje klouby. Pouze z 10 % je na vině dědičnost, jinak se jedná o námi vypěstovaný důsledek špatné životosprávy. O metabolické nemoci jste mohli slyšet už v dějepise, a to pod názvem pakostnice. Trpěli na ní totiž králové díky nestřídmosti v jídle. První signalizací této nastupující nemoci je silná nečekaná bolest během noci či rána u kořenového kloubu palce u nohy. Bolest se může vyskytnout ale i u kotníků či rukou. Včasnou úpravou jídelníčku můžeme nemoc v zárodku v náš prospěch ovlivnit. A my vám prozradíme jak.

Síla purinů

Zdrojem purinů je nejčastěji maso, a pokud je náš jídelníček na něm postaven, můžeme přijímat i nadměrné množství purinů. Jsou to látky, z nichž vzniká kyselina močová. „Je-li jí v krvi příliš, tak dochází k hromadění jejich krystalů v kloubech, jež ústí v bolestivý zánět. Přidáme-li k tomu pití alkoholu, tak nás ani dostatečný pitný režim nezachrání. Alkohol blokuje optimální práci ledvin a znesnadňuje vylučování zmíněné kyseliny. Puriny jsou překvapivě obsaženy například v pivě plzeňského typu, takže hladinu purinů nejen přiživí, ale zároveň zabrání jejich expedici z organismu ven. Na 500 ml piva připadá pro představu 65 mg purinů. Mezi potraviny velmi bohaté na puriny jsou maso z mladých zvířat, jako jsou kuřecí, jehněčí a telecí, vnitřnosti, zvěřina, některé druhy ryb a mořské plody. Dále masné výrobky jako paštiky či uzeniny. Přehánět bychom to neměli ani s masovými vývary a dalším masem nebo i čočkou, hrachem a fazolemi,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Blokátory ve stravě: fruktóza a tuk

Pokud si myslíte, že omezením příjmu masa a části luštěnin máte vyhráno, je na místě vás upozornit, že tomu tak není. Existují látky, které zvyšují tvorbu kyseliny močové a brání jejímu vylučování a není to jen již zmiňovaný alkohol. „Hrozbou je i fruktóza, která je hojně používaná jako sladidlo v mnoha cukrovinkách, jogurtech, dezertech, zmrzlinách či sladkých nápojích. Další látkou v pořadí je tuk. Přílišný příjem tučných potravin, ale i nevhodná úprava jídla smažením, mají vliv na zvýšení zánětlivých procesů v organismu a mohou zhoršit průběh dny. Nasycené a transmastné kyseliny najdeme například v tučném mase, tučných plísňových sýrech, živočišných tucích, smažených jídlech jako chipsy, hranolky, burgery, ale i sušenkách a trvanlivém pečivu či náhražek čokolády,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Vzhůru za ozdravením jídelníčku

Léčba vysokých hodnot purinů by se měla prioritně řešit úpravou jídelníčku, a ne medikací. Existují léky na snížení tvorby kyseliny močové, ale je za potřebí si uvědomit, že tato kyselina je jeden z nejvýznamnějších antioxidantů v krevním řečišti. „Její zvýšení funguje jako pomyslný alarm upozorňující na systémový zánět, jež provází metabolický syndrom, o který bychom v případě nasazení léků proti její tvorbě přišli. Doporučila bych tedy systematicky přistoupit k revitalizaci jídelníčku, tedy omezit potraviny extrémně bohaté na puriny a snížit v jídelníčku příjem cukrů a nezdravých tuků. I kuchyňskou úpravou jídla, vaření namísto smažení pomůže. Puriny se totiž při vaření vyplavují do vody, proto je žádoucí vařit maso či luštěniny ve větším množství vody. V podstatě to není nic jiného než dodržovat zásady racionálního jídelníčku: jíst pestře, kvalitní potraviny a nevhodnou úpravou neničit živiny v jídle a nenavyšovat jejich energetickou hodnotu,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Tip na závěr: nevíte-li, jak se pustit do ozdravení jídelníčku, vyzkoušejte stravovací program Pro Zdraví a prostřídejte ho např. dvakrát týdně jídelníčkem Bez Masa. Rozšíříte pestrost jídelníčku a zjistíte, o kolik surovin byl váš dosavadní jídelníček ochuzen.

Image by fabrikasimf on Freepik

Don't miss the most important news about Zdravé stravování

Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio