Jedním z velmi bolestivých zánětlivých onemocnění je dna, která postihuje klouby. Pouze z 10 % je na vině dědičnost, jinak se jedná o námi vypěstovaný důsledek špatné životosprávy. O metabolické nemoci jste mohli slyšet už v dějepise, a to pod názvem pakostnice. Trpěli na ní totiž králové díky nestřídmosti v jídle. První signalizací této nastupující nemoci je silná nečekaná bolest během noci či rána u kořenového kloubu palce u nohy. Bolest se může vyskytnout ale i u kotníků či rukou. Včasnou úpravou jídelníčku můžeme nemoc v zárodku v náš prospěch ovlivnit. A my vám prozradíme jak.
Síla purinů
Zdrojem purinů je nejčastěji maso, a pokud je náš jídelníček na něm postaven, můžeme přijímat i nadměrné množství purinů. Jsou to látky, z nichž vzniká kyselina močová. „Je-li jí v krvi příliš, tak dochází k hromadění jejich krystalů v kloubech, jež ústí v bolestivý zánět. Přidáme-li k tomu pití alkoholu, tak nás ani dostatečný pitný režim nezachrání. Alkohol blokuje optimální práci ledvin a znesnadňuje vylučování zmíněné kyseliny. Puriny jsou překvapivě obsaženy například v pivě plzeňského typu, takže hladinu purinů nejen přiživí, ale zároveň zabrání jejich expedici z organismu ven. Na 500 ml piva připadá pro představu 65 mg purinů. Mezi potraviny velmi bohaté na puriny jsou maso z mladých zvířat, jako jsou kuřecí, jehněčí a telecí, vnitřnosti, zvěřina, některé druhy ryb a mořské plody. Dále masné výrobky jako paštiky či uzeniny. Přehánět bychom to neměli ani s masovými vývary a dalším masem nebo i čočkou, hrachem a fazolemi,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Blokátory ve stravě: fruktóza a tuk
Pokud si myslíte, že omezením příjmu masa a části luštěnin máte vyhráno, je na místě vás upozornit, že tomu tak není. Existují látky, které zvyšují tvorbu kyseliny močové a brání jejímu vylučování a není to jen již zmiňovaný alkohol. „Hrozbou je i fruktóza, která je hojně používaná jako sladidlo v mnoha cukrovinkách, jogurtech, dezertech, zmrzlinách či sladkých nápojích. Další látkou v pořadí je tuk. Přílišný příjem tučných potravin, ale i nevhodná úprava jídla smažením, mají vliv na zvýšení zánětlivých procesů v organismu a mohou zhoršit průběh dny. Nasycené a transmastné kyseliny najdeme například v tučném mase, tučných plísňových sýrech, živočišných tucích, smažených jídlech jako chipsy, hranolky, burgery, ale i sušenkách a trvanlivém pečivu či náhražek čokolády,“ doplňuje Kateřina Šimková.
Vzhůru za ozdravením jídelníčku
Léčba vysokých hodnot purinů by se měla prioritně řešit úpravou jídelníčku, a ne medikací. Existují léky na snížení tvorby kyseliny močové, ale je za potřebí si uvědomit, že tato kyselina je jeden z nejvýznamnějších antioxidantů v krevním řečišti. „Její zvýšení funguje jako pomyslný alarm upozorňující na systémový zánět, jež provází metabolický syndrom, o který bychom v případě nasazení léků proti její tvorbě přišli. Doporučila bych tedy systematicky přistoupit k revitalizaci jídelníčku, tedy omezit potraviny extrémně bohaté na puriny a snížit v jídelníčku příjem cukrů a nezdravých tuků. I kuchyňskou úpravou jídla, vaření namísto smažení pomůže. Puriny se totiž při vaření vyplavují do vody, proto je žádoucí vařit maso či luštěniny ve větším množství vody. V podstatě to není nic jiného než dodržovat zásady racionálního jídelníčku: jíst pestře, kvalitní potraviny a nevhodnou úpravou neničit živiny v jídle a nenavyšovat jejich energetickou hodnotu,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Tip na závěr: nevíte-li, jak se pustit do ozdravení jídelníčku, vyzkoušejte stravovací program Pro Zdraví a prostřídejte ho např. dvakrát týdně jídelníčkem Bez Masa. Rozšíříte pestrost jídelníčku a zjistíte, o kolik surovin byl váš dosavadní jídelníček ochuzen.
Image by fabrikasimf on Freepik