1. Porce obsahuje vše potřebné
Jednou z největších výhod krabičkové diety je to, že nemusíme zdlouhavě řešit složení jídla. Jaký poměr sacharidů, bílkovin a tuků má daná porce mít a následně si jídlo připravovat, vážit, vařit a dodržet vše tak, abychom dostáli vytyčeným cílům.
„Každý si může zvolit typ krabičkové diety podle svých stravovacích návyků, zdravotních omezení, preferencí a s energetickou hodnotou optimální právě pro sebe. U krabičkové diety Zdravého stravování je menu sestaveno nutričními specialisty, kteří mohou po konzultaci doporučit, jaký typ jídelníčku a energetická hodnota bude nejvhodnější pro muže, ženy, vegany, kojící maminky, seniory atd. Tento typ diety je ideálním odrazovým můstkem pro změnu v jídelníčku, přechod na zdravý způsob stravování může pomoci se zdravým hubnutím nebo jen vytíženým lidem pomůže odbourat starosti okolo vaření. Zatavené krabičky s čerstvě připraveným jídlem jsou dodávány každý den až domů, či do práce a jediným úkolem je sníst je v daný čas. Oceníte i variabilnost počtu chodů,” vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
2. Skutečné jídlo a nové chutě
Velkou výhodu představuje skutečnost, že jídlo v krabičkách není sestaveno z náhražek potravin, speciálních doplňků stravy či koktejlů, které v mnohých dietách nahrazují jídlo. U krabičkové diety se používají běžně dostupné potraviny, které jsme zvyklí kupovat a konzumovat.
„Neskutečným benefitem je, že nám pokrmy připraví někdo jiný, v přesné velikosti porce a se zastoupením všech důležitých živin. Příjemným bonusem bude věčně se obměňující jídelníček, protože ruku na srdce, když si vaříme sami doma, máme tendence jídla často rutinně opakovat. Ve Zdravém stravování ctíme i sezónnost surovin, na jaře tak můžete ochutnat například chřest, na podzim dýně apod.,” říká Kateřina Šimková.
Zkušení a kreativní kuchaři vám tak chutně připraví i suroviny a variace, které by vás nenapadly spojit nebo ochutnat. Hubnutí s krabičkovou dietou vám zcela změní pohled na dietu a přesvědčí vás o tom, že dieta není zdaleka o salátu a klíčcích na talíři.
3. Jíte a hubnete
Může to znít jako paradox, ale díky tomu, že budeme jíst kvalitně a pravidelně, budeme hubnout. Krabičkové stravování nevylučuje jisté typy potravin z jídelníčku. Není tedy o zákazech a jednostranně orientovaném jídelníčku, ale spíše o vhodně volených alternativách a úpravách surovin. Budete tak překvapeni, že můžete jíst téměř vše.
„Hodně lidí se bojí, že v jídelníčku nenajde pečivo, těstoviny, jídla s omáčkami nebo třeba kachnu. I taková jídla se v krabičkové dietě mohou objevit. Jen pečivo a těstoviny budou celozrnné, omáčky nezahuštěné moukou či smetanou a kachna nebude zalitá množstvím omastku. Není dieta jako dieta, aby bylo možné si jídlo užívat a mít z něho příjemný pocit, je zapotřebí si dopřát v rozumné míře i to, co milujeme. Proto se v jídelníčcích pravidelně objevují i sladká jídla,“ zmiňuje Kateřina Šimková.
Jestliže je zbytek jídelníčku vyvážený se zastoupením všech potřebných složek, včetně dostatečného množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek, je v pořádku si něco malého dopřát.
4. Jídelníček na míru
Díky tomu, jak jsou krabičkové diety populární, je na našem trhu mnoho společností, které se takovouto dovážkou jídla zabývají, a proto je žádoucí si udělat průzkum a porozhlédnout se po nabídce na trhu. Zajímejte se o šířku programů a energetických řad, o certifikace provozu, zda je jídlo zaváženo čerstvé nebo jestli dostanete na začátku týdne jídla na celý týden. Omrkněte si i vypsané jídelníčky a jejich složení. Nepodceňte výběr energetické řady, abyste si nezpomalili metabolismus.
„Nejjednodušší je si domluvit schůzku v poradenském centru dané společnosti, pokud tento typ konzultací nabízí, a svěřit se do rukou odborníka. Nutriční terapeut zohlední všechny důležité faktory pro nastavení režimu přesně na míru, jakými jsou věk, pohlaví, aktuální zdravotní stav i fyzickou aktivitu. Jakmile všechny tyto údaje terapeut shromáždí, mohou v budoucnu sloužit pro srovnání, pokroky a případné upravení programu. Konzultace s odborníky, tak by měla být další kritériem výběru dodavatele krabičkové diety,” zmiňuje Kateřina Šimková.
5. Získání povědomí o zdravé výživě do budoucna
Konzultace se specialisty v oblasti výživy vám přinese i možnost získání cenných znalostí a rad ohledně racionální výživy. Záleží jen na vás, jak dovedně příležitost využijete, a zda si odnesete cenné informace o optimální skladbě jídelníčku, velikosti porce, vhodné úpravě a dalším.
Samozřejmě během odběru krabičkové diety se o tuto problematiku starají odborníci a vy jen připravené jídlo sníte ve stanovený čas. Co se však týče dlouhodobého stravování a cesty v budoucnu, po skončení krabičkové diety bychom se neměli vrátit zpět v čase a nahlížet na jídlo, velikost porcí, typy přípravy apod. jako v minulosti. Pak se totiž jednoduše může stát, že veškeré vaše snažení přijde vniveč, a dostanete se zpět na původní hmotnost a ke špatným návykům.
„Pokud se sami budete vědomě zajímat o způsoby zdravého stravování a budete mít povědomí o principech výživy, můžete tyto informace a režim jednoduše přenášet i na vaše děti a jít jim příkladem. I tohle může přispět ke snižování nadváhy a obezity v České republice, jíž trpí téměř polovina Čechů,” uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.