Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

How to choose a program?

Something extra

How to choose a program?

Something extra

17.2.2020Lifestyle

O čem se mluví: …tentokrát na téma Low Carb dieta

Pro naši garantku Mgr. Kateřinu Šimkovou je důležité, aby novinky ze světa výživy byly převáděny do praxe pravdivě. Při tvorbě a kompletaci jídelníčků se musí pečlivě zohlednit, co z novinek má váhu a zda se nejedná jen o nafouknutou a nepravdivě interpretovanou informaci. Pravidelně se proto setkává s kapacitami z oboru výživy na akademické půdě. Módní vlny v oblasti výživy jsou totiž častokrát zrádné a v důsledcích nebezpečné pro naše zdraví, čehož si je Kateřina Šimková velmi dobře vědoma. S ohledem na boom nízkosacharidových diet tentokrát Mgr. Kateřina Šimková navštívila doc. Ing. Jana Pánka, CSc. z Ústavu analýzy potravin a VŠCHT Praha a požádala ho o shrnutí výhod a rizik plynoucích z držení Low Carb diet.

Find out more

 
Mgr. Katka Šimková relax

Pro naši garantku Mgr. Kateřinu Šimkovou je důležité, aby novinky ze světa výživy byly převáděny do praxe pravdivě. Při tvorbě a kompletaci jídelníčků se musí pečlivě zohlednit, co z novinek má váhu a zda se nejedná jen o nafouknutou a nepravdivě interpretovanou informaci. Pravidelně se proto setkává s kapacitami z oboru výživy na akademické půdě. Módní vlny v oblasti výživy jsou totiž častokrát zrádné a v důsledcích nebezpečné pro naše zdraví, čehož si je Kateřina Šimková velmi dobře vědoma. S ohledem na boom nízkosacharidových diet tentokrát Mgr. Kateřina Šimková navštívila doc. Ing. Jana Pánka, CSc. z Ústavu analýzy potravin a VŠCHT Praha a požádala ho o shrnutí výhod a rizik plynoucích z držení Low Carb diet.

Zaostřeno na výhody

Pozitivem je lepší využití energetických rezerv a větší obrat tukové tkáně, tedy zvýšení metabolické aktivity v tukové tkáni. Co se týká energie, tak ketolátky přesněji beta-hydroxy-butyrát mohou být, vedle glukózy, využity jako energetický substrát pro mozek. Za zmínku stojí i dopady vůči inzulinu. Nízkosacharidová dieta má menší nároky na produkci inzulinu a způsobuje nižší výkyvy v koncentraci inzulinu. Může zlepšit toleranci glukozy a snad i rezistenci k inzulinu, což by se mělo týkat především jedinců, kteří se potýkají s metabolickými problémy. Vyšší příjem bílkovin a tuků, spolu se snížením výkyvů koncentrace inzulinu, může vést ke snížení pocitu hladu, avšak za předpokladu, že je zachován příjem vlákniny. To ale může být problém. Toto vše může vést k mírné redukci přijaté energie,“ říká doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

Nevýhody nízkosacharidové diety

Za zásadní nevýhodu zcela jednoznačně považuji nepříznivý vliv na střevní mikrobiom. Snižuje se tvorba mastných kyselin s krátkým řetězcem, a naopak se zvyšuje koncentrace amoniaku, fenolů a sulfanu (sirovodíku). To vede k tomu, že se profil mikrobiomu mění na potenciálně patogenní a prozánětlivý. Ostatní nevýhody bych ve vztahu k první zmíněné, a pro mě podstatné, považoval za spíše podružné. Patří k nim obtížnější zajištění příjmu vlákniny, a hlavně prebiotik z přirozených zdrojů, což je způsobeno omezením konzumace sacharidových potravin. Vysoký příjem bílkovin zatěžuje játra a ledviny. Děje se tak při transaminaci a deaminaci aminokyselin v procesu tvorby močoviny a jejím vylučování. Při velmi nízkém příjmu sacharidů (pozn. přesná hranice je nejistá, odhadl bych 50 – 100 g) může být produkce acetoctové kyseliny vysoká, což může vést ke ketoacidose – narušení acidobasické rovnováhy v organismu. Řeč je o udržování stálosti vnitřního prostředí,“ říká doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

Don't miss the most important news about Zdravé stravování

Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio