Programs for every day
with a modified menu

Sport programs

How to choose a program?

Something extra

How to choose a program?

Something extra

Zálivky a dipy, po kterých neztloustnete

Poradíme vám, jak přes léto nepřiprat kvůli kalorickým dipům a zálivkám, které se hodí k masu a zelenině.

Find out more

 

Poradíme vám, jak přes léto nepřiprat kvůli kalorickým dipům a zálivkám, které se hodí k masu a zelenině.

Letní stravování nahrává konzumaci grilovaného masa, sýrů, zeleniny a různých salátů. Nedílnou součástí těchto pokrmů bývají zálivky či dipy. Problémem může být, že ačkoliv se snažíte o zdravou přípravu těchto potravin, tak můžete zbytečně navýšit energetickou hodnotu jídla příliš tučnou a kalorickou zálivkou či dipem. Obzvláště se nevyplácí používat ty kupované. Za pár korun a během chvíle je připravíte doma, čerstvé a nízkokalorické.

Rozdíl mezi dipem a zálivkou

Asi nejzásadnější rozdíl je v konzistenci. Dip mívá hustší konzistenci, často krémovou či podobu pasty. Dip často slouží k namáčení potravin, jako jsou různé nachos, chipsy, zelenina nebo i maso. Dip se těmito potravinami pak nabírá nebo se v něm máčí. Na dipy se často používají suroviny jako hustý bílý jogurt, tvaroh, zakysaná smetana, ale třeba i luštěniny nebo ovoce či zelenina nebo jejich kombinace. Oproti tomu zálivka, zpravidla na salát, je řidší a pro její základ se používají citrusové šťávy, jogurt, olej, hořčice, ocet apod.

Nízkokalorický základ

Abychom zbytečně neznásobovali tučnost a kaloričnost je potřeba o pokrmech přemýšlet komplexně. Použijeme-li tučné avokádo, tak bychom ostatními surovinami měli složení kompenzovat. „Pakliže si hlídáme figuru, tak bychom měli vybírat mléčné výrobky pro přípravu dipu do 3,5 % obsahu tuku, light majonézu, Cottage nebo podmáslí. Pokud zálivka má obsahovat olejový základ, tak bychom měli olej dávkovat v řádu kávové nikoliv polévkové lžíce a už do salátu nepoužívat další příliš tučné ingredience. Pro přípravu těstovinového salátu použijte celozrnné těstoviny, zasytí vás a dodají vlákninu a komplexní sacharidy,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Orientačně množství dipu tvarohového základu můžeme sníst cca 2- 2,5 polévkové lžíce, tučnější dipy obsahující avokádo, olej nebo máslo bychom měli sníst méně cca 1-1,5 polévkové lžíce. Dávkování zálivky olejového základu by mělo být cca kávová lžička na porci a ta, kde převládá např. citron, tak té si můžeme dopřát odhadem polévkovou lžíci.

Příklady možných kombinací dipů

Avokádový dip: jedno zralé avokádo, šalotka, mletý koriandr, lžíce limetkové šťávy, sůl, pepř a 50 g ricotty. Umixujeme dohladka.

Fazolový dip: plechovku sterilovaných fazolí rozmixujeme dohladka s půlkou plechovky sterilovaných rajčat, která jsou krásně dozrálá. Dochutíme solí, chilli, oreganem, česnekem, zakápneme olivovým olejem a limetovou šťávou.

Pažitkový dip z tvarohu: 250 g tvarohu, 2 kávové lžičky dijonské hořčice, sladká paprika, česnek, sůl a pažitka.

Cizrnový dip: 20 g cizrny uvaříme do měkka. 2 žluté nebo červené papriky zakápnuté olivovým olejem upečeme při 200 °C, potrvá to asi 30-35 minut. Zapaříme a zbavíme slupky a pokrájíme najemno. Zchladlou cizrnu dohladka umixujeme s 5 g tahini pasty, 5 g olivového oleje, přidáme česnek a lžíci

limetové šťávy. Do hladké pasty zamícháme pokrájené pečené papriky. Přidáme trochu soli a chilli.

Řecký dip s mátou: 200 g jogurtu řeckého typu, česnek, 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené máty, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, čerstvý koriandr a pokrájené ředkvičky na nudličky (svazek), sůl, pepř, mletý koriandr.

Příklady možných zálivek na salát  

Medová zálivka: 3 polévkové lžíce olivového oleje, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 2 polévkové lžíce tekutého medu, sůl, chilli.

Vinná zálivka: 60 ml červeného vinného octa, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 čajové lžičky dijonské hořčice, 2 čajové lžičky tekutého medu, sůl a pepř.

Jablečná zálivka: 60 ml neslazeného jablečného džusu, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce jablečného octa a oleje, ½ lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky třtinového cukru, špetka muškátového oříšku a skořice, sůl a pepř.

Caesar zálivka: Umixujeme 1 žloutek, 75 ml olivového oleje, šťávu z jednoho citronu, pár kapek worcesterové omáčky a 1 čajovou lžičku dijonské hořčice. Do zálivky přidáme 1 čajovou lžičku najemno nastrouhaného parmazánu a 1 filet pokrájených ančoviček.

Arašídová zálivka: 3 lžíce nedoslazovaného arašídového másla, 3 lžíce sójové omáčky, 6 lžic slunečnicového oleje, 3 lžíce rýžového octa a 1 lžička nasekaných chilli papriček.

Co vědět na závěr?

Citronová šťáva dodá pokrmu nejen vitamín C, ale zlepšuje vstřebatelnost minerálních látek. Olivový či jiný panenský olej je dobrý pro využití vitamínů (A, D, E a K) rozpustných v tucích a zlepšuje vstřebatelnost některých látek.

Don't miss the most important news about Zdravé stravování

Don't worry, we will definitely not spam you. We usually share two most important messages a month. The newsletter is in the Czech language.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio